Kesissäni ei ole ollut kolmia (3) häitä. Nytpä oli, yhdet kuussa. Kesäraskailijan vinkit hääkesästä selviytymiseen:

Kesähäihin pukeutuminen:

Mekko. Ehdottomasti mekko. Jos on useammat häät pitkin poikin, kannattaa valita jo ensimmäisiin sellainen malli, johon mahtuu vielä viimeisissä (vaikka mikä olisi). Pitkä helma on bonusta: jalkojen turvotus ja turskahtaneet verisuonet eivät näy. Eivätkä myöskään lenkkarit tmv. mukavuuskengät, jos helma on riittävän pitkä. Tukisukkahousut auttavat, jos tiedossa on paljon seisaallaan pönöttämistä.

Tukka, korut, meikki jne:

Näillä ei ole mitään väliä, koska kukaan ei katso mahasi yläpuolelle. Niinpä voit vetää kuinka överiksi vaan. Lempihajuvettä kannattaa ruiskutella liberaalisti, että on sitten jotain millä vastahyökätä kalaruokalajia ja sukulaistätien Poisoneita vastaan. Huom. erityisen tärkeää, jos kärsii raskauspahoinvoinnista.

Kesähäissä syöminen ja juominen:

Jostain syystä tarjoilijat katsovat pahalla, jos mahan kanssa yrittää osingoille skumpasta. Jos kyseessä ovat esim. miehen suvun häät (eli tylsää), eikä sen yhden skumppalasin pihistäminen ole onnistunut, maista suullinen miehen lasista. Sen jälkeen tuntemattomien mummujen terveysongelmien myötätuntoinen kuuntelu on paljon siedettävämpää. 

Pahinta on, jos matkan ja vihkimisen välillä on runsaasti odotteluaikaa. Esim. viitisen tuntia. Ota käsveskaan omat eväät. Ja suklaat.

Kesähäissä viihtyminen:

Kaikkien viihtymisen varmistamiseksi pidä huolta siitä, että tiedät millä rv:llä olet, koska on laskettu aika ja miten ja missä aiot synnyttää. Erit. miehen sukulaisnaiset saavat tosin aika paljon juoruiltavaa, jos et tiedä, ja heidän viihtyvyytensä kasvaa eksponentiaalisesti. Tämänkaltaisen viihtymisen saat toki torpattua jakamalla kaikille auliisti (mutta henkilökohtaisesti korvaan kuiskaten ja vannottaen, ettei sitten saa kertoa kenellekään), kumpaa sukupuolta tulokas on.

Jos kyseessä ovat tanssihäät, ja tanssi alkaa kohtuulliseen aikaan (eikä esim. nukkumaanmenoaikasi jälkeen), kannattaa tanssia vaikka kuinka ison mahan kanssa. Ensinnäkin tanssi on kivaa, koska pääsee viettämään laatuaikaa miehensä (tai miehen) kanssa, ja toisekseen liikunta on raskausaikana tärkeää. Kolmanneksi kukaan ei pääse taputtelemaan nk. masukkiasi ja neljänneksi pääset kertomasta sadattaviidettäkymmenettä kertaa, että "lokakuun puolivälissä" siihen aikaan illasta, jolloin uhkana alkaa jo olla, että vastapuoli alkaa avautumaan a) omista synnytyskokemuksistaan, b) tuttavansa hirveästä synnytyskokemuksesta, c) ylipäänsä synnytyksistä. Ja vastapuolina toimivat tässä vaiheessa iltaa yleensä sekä naiset että miehet.

Kesähääetiketti:

Koska olet raskaana, saat erivapauksia. Esimerkiksi on ihan hyväksyttävää väsähtää kesken illan ja päästä näin pakenemaan kotiin vaikka ennen kakkua, etenkin jos kakku tarjoillaan iltaysin jälkeen.

Noutopöydästä voi ladata itselleen järjettömän kokoisia lautasellisia alkupaloja, koska raskailijalle oletetaan joka tapauksessa ruuan maistuvan normaalia paremmin. Myöskin kakkua voi surutta vetää useamman lautasellisen.

Terveysongelmistaan tilittäviä mummoja ei silti saa keskeyttää vastatilittämällä omistaan, koska ne ovat ansainneet sen. Akuuttia huimausta voi kuitenkin valittaa, jos on sitten valmis kestämään seuraukset.

Pikkulapsia ei tarvitse ottaa syliin, vaikka tarjottaisiin. (Sukulaiset tarjoavat mielellään omiaan, etenkin jos oma ei satu olemaan messissä. Ilm. koska raskaana olevan oletetaan nököttävän paikoillaan suht luotettavasti ja olevan täten erinomainen lapsenvahti.)  Etenkin maalais- tai saaristolaishäissä voi viime hädässä vedota siihen, että lapsukainen on leikkinyt ulkona, ja kädet /vaatteet/nasseli näyttävät olevan täynnä maabakteereja ja/tai linnunkakkaa, etkä halua vaarantaa syntymätöntä lastasi listerialla tai toksoplamoosilla.

Ensi kesänä olenkin sitten omillani jälleen ja mukana olevien lasten käsiä/nasseleita varten on käsveskassa aikamoinen määrä kosteuspyyhkeitä. Siinä ei sitten omat kuulumiset kiinnosta ketään, ruokaa saa hakea jos ehtii, eikä kotiin voi lähteä ennen kuin joku aktuaalisesti nukahtaa, jos sittenkään. Mutta enpähän näytä juhlakansan plösöimmältä ja väsyneimmältä tantalta enää.