Ehdotettiin, että kirjoittaisin kestoilusta. Oon sillain helppo (ja lörppä), että tässä tulee nyt rapoa kestoilusta. Oon sillain kyl huono, että vaikee kirjoittaa mitään kestoilusta, kun tämä on meille täyttä tavisarkipäivää. Ja koska mitään erityistä valittamista ei ole, ja niinpä tästä tulee vähän normaalia vielä puisevampi postaus. Eikä mulle nää vaippa-asiat ole muutenkaan niin sydämenasioita, että jaksaisin niitä sen enempää pohtia. Mulle se sisältö on kuitenkin se tärkein. 

Mutta meillä siis kestoillaan nyt viidettä (5) kuukautta. Vaippoja vaihdetaan kuutisen kertaa vuorokaudessa ja pesukone laulaa kestoaariaa joka toinen päivä. Kertiksiä käytetään lähinnä mökillä ja muilla pitkillä vierailuilla sekä neuvolassa, koska Pulu pissii aina terkkatädin vehkeet. Vaikka kestis ja kertis on ihan yhtä käteviä Pulun kuivattamiseen, niin kertiksellä voi vetää kuivaksi myös vaa'an, pöydän ja lattian samoin tein, ja jättää loppusijoituksen terkan käsiin. Oon niin mamo, että kestiksellä en kehtaa.

Meillä käytettiin ekat kuutisen viikkoa Imse Vimsen ja Dream Nappyn kuoria flanellettejen ja harsojen kanssa, toimi hyvin minimaalisessa kylppärissä, jossa kuivauskapasiteetti myös minimissään. Nykyään on käytössä kierrätetyt Fuzzi-Bunz-merkkiset taskuvaipat joita on noin 20 (20) kipaletta. Ei olla muita taskuvaippamerkkejä edes testattu, kun nämä kotiutuivat meille tuttavan kautta ja toimivat hyvin. Taskuvaipoissa vaippa on muodostunut PUL-kuoresta, jossa on kiinniommeltuna kuivaliina, tässä tapauksessa fleece, ja selkäpuolella on täyttöaukko, josta imut ladataan vaipan sisään. Imuina on hamppua (10 kpl), bambufroteeta (10 kpl), flanelletteja (8 kpl), harsoja (12 kpl) ja itsetehtyjä bambufleecetaittoimuja (3 kpl).

Kuorien ja taskuvaippojen suurimpia eroja on, että kuoret on pakko ladata vaipatettaessa, mutta taskuvaipat voi ladata valmiiksi odottamaan, koska imut pysyvät vaipan sisällä. Ei me kyllä useinkaan muisteta, niin että tämä on meidän perheessä vähän teoreettinen pointti. Mutta jos muistaisi, niin taskuvaippojen vaihto olisi tästä syystä hiukan nopeampaa. Kuorivaippojen etu ainakin tällaisiin röyhelöttömiin taskuihin verrattuna on, että ne istuvat napakammin reiden ympärillä, joten reunavuotoja ei meillä tullut lainkaan koko käyttöaikana. Röyhelöllisissä taskuvaipoissa ne röyhelöt nappaavat reunavuodot, tai ainakin tällaista infoa olen jostain sisäistänyt. Mutta meillä on siis tullut noita reunavuotoja muutenkin ihan alussa, kun Pulun koivet olivat ihan ruipelot ja ripulitaudin aikana. Eli ei useasti.

Koska näissä vaipoissa imut ovat se, joka imaisee kosteuden sisäänsä kiinteämmän stöfnän jäädessä kuivaliinan pinnalle, imujen käyttö on pakollista, mutta yksilöllistä. Meidän skidi on mallia supersoaker, eli pissi lentää kovaa ja korkealle. Niinpä meillä laitetaan vaippaan imu ja lisäimu. Eli päivävaippaan fleecen alle bambufrotee ja lisäimuksi flanellette, koska pelkällä bambufroteella pisut tulevat housunkauluksesta läpi. Tällä kombolla saadaan riittävästi imutehoa ohuessa paketissa. Yövaippa imee parhaimmillaan kolmet-neljät pisut, joten tarvitaan enemmän imutehoa, mutta vaipan paksuudella ei ole toisaalta niin väliä. Joten yövaippaan laitetaan hamppuimu ja puuvillaharso, jotka riittävät pisimpien yöunien ajaksi.

Noin neljätoistaviikkoiseksi Pulu kakki ihan joka vaipan, joten vaihdettiin vaippa aina turahtaessa, yleensä silti kuutisen kertaa päivässä. Kakki ei myöskään kastellut vaippaa juurikaan, eikä stöfnää tullut kerralla niin paljon, ettei se olisi pysynyt pissaisessakaan vaipassa. Nykyään vaipanvaihtoaikataulu on suurinpiirtein seuraavanlainen, kun Pulu ei enää kaki joka vaippaa, ja stöfnää tulee kerralla aika huomattaviakin määriä. Yövaippa vaihdetaan illalla n. klo 22 ja yöllä toiseen samanlaiseen settiin klo 5 ja 7:n välillä, riippuen siitä milloin Pulu herää aamuriekuntoihin. Koska näiden aikana tulee sitten se päivän isoin kakka, joka sekin tulee aika paineella. Noin kello kymmenen vaihdetaan ensimmäinen päivävaippa, ja käydään ilmakylvyillä. Kahden aikoihin viimeistään vaihdetaan seuraava vaippa ja seuraavat sitten tarpeen mukaan, koska iltapäivä- ja iltakakka eivät osaa vielä kelloa. Riippuu sitten Pulun päivän riehunta-asteesta ja kakkiaikataulusta, että laitetaanko etkoyövaippa jo kasilta ensimmäisiä yönokosia varten.

Toisin sanoen, Pulu pärjäisi hienosti noin 16 taskuvaipallakin, 12 olisi minimi tällä pesutahdilla. Imujakin voisi olla muutama vähemmän, mutta koska harsoja käytetään muuhunkin kuin vaipattamiseen, ja on kiva ettei tarvi yhtään pohtia, että riittävätkö vai eivät, niin tämä nykyinen on aika passeli määrä. Pesussa on yleensä 8-12 vaippaa kerralla ja imut kuivuvat telineellä noin 10-12 tunnissa sateisella säällä. Harsot tietysti nopeammin.

Kertiksiä ollaan ostettu kaksi 35 kpl Huggiespakettia, koska meidän marketti ei myy maatuvia kertiksiä. Nykypaketista on mennyt kolme vaippaa. Kertisten ja kestojen suurimmat erot ovat hajuissa, pitomukavuudessa ja vaihtoprosessissa. Kertikset haisevat pahemmalta kuin kestot: ainoat kestot, jotka meillä haiskahtavat päällä, ovat nuo yöpissavaipat, jotka välillä döfäävät ammoniakilta. Muksu hengailee ihan tyytyväisenä kakkiintuneissa kestoissa, mutta alkaa märisemään heti kun kertiksissä on kakkia. Kestot pitää ladata ennen vaihtoa ja huuhdella vaihdon jälkeen, siinä missä kertiksiä ei tarvitse ladata, mutta ne pitää kuitenkin kiikuttaa kaupasta kotiin ja vaihdon jälkeen roskiin. Ekologisesti molemmissa on tietty ongelmansa, mutta kestiksillä muovi- ja jätevuoriongelmat ovat ainakin varsin vähäiset kertiksiin verrattuna.

Kestojen puhtaanapito vaatii vähän huomiota. Meillä homma etenee niin, että likainen vaippa lykätään vaihdon aikana vessanpöntön kannelle odottamaan. Kun vauva on vaatetettu ja isketty johonkin olemaan tyytyväinen, imut nykäistään kuivasäilytykseen vaippasankoon ja fleecevaipan kuorrutus huuhdellaan käsisuihkulla vessanpyttyyn. Sitten vaippa käännetään kuivaksi ja heitetään vaippasankoon. Pesuvaiheessa sitten vaippasangon sisältö kaadetaan pesukoneeseen ja pestään 60 asteessa Serto Colourilla (PUL-kuoret hapertuvat valkaisuaineista) kirjo-ohjelmalla, paitsi kerran kolmeen-neljään viikkoon, jolloin ne pestään 90 asteessa. Periaatteessa ei vissiin tarttis, mutta Pululle tulee vaippaihottumaa kertiksistä ja silloin kun sitten yritän kaikkeni häätää sen ihottuman, niin tulee pestyä noi vaipat 90:ssä ilman pesuainetta, jotta pesuainejäämät eivät ainakaan voi olla syynä vaippaihottumaan. (Joo, hei, oon Esikko 30-v, ja ekaa vuottani vainoharhailen.) Vaipat eivät haise sankossakaan normaalisti, kesähelteillä kyllä kävi lievä ammoniakin tuoksu nenään sankoa tyhjentäessä.

Jos tässä nyt jäi jotain oleellista kertomatta, niin kyselkää. Kauhean vaikeaa kirjoittaa tästä aiheesta, kun tää kestoilu menee jo niin rutiinilla, ettei sitä tule ajateltua ollenkaan.

PS. Käytän itsellä kestositeitä kans. Ite tein. Haluaisko joku kuulla niistä, sit kun taas tulee käytettyä?