Tällain kiirastorstaina pääsiäispyhiä Pulun synttäritarjoomuksia varten shoppaillessa tulin ajatelleeksi miten karseeta on jonottaa tuhannen ja yhden (1001) tuskaantuneen mutsin ja niiden pentujen kanssa, puhumattakaan soopelimummoista ja kiireisistä keski-ikäisistä ja ei muuten ikinä enää ja miten noi saakin mahtumaan noin paljon kamaa kärryyn ja syökö ne sen oikeasti kaiken, ulkonäöstä päätellen kyllä, ei kai me olla tossa tilanteessa viiden vuoden päästä jnejnejne, että aika paljon oli kulutusta ilmassa. Ja ahisti. Joten päätin sitten vastaliikkeenä listata omat kulutuksenvähentämisvinkkini (sis. myös ympäristönkulutusvähennysvinkkejä) näin asuntovelallisena ja äitinä:

* Tee osa vauvanruuista itse. Erityisen helppoa on tehdä luumu- ja mustikkasoseet itse, ruokasoseiden keittely vaatii vähän pidempää pinnaa, koska työvaiheita on 3-4 per sosemalli. Kiinteiden syömisen alkuaikoina soseet kannattaa pakastaa jääpalamuotteihin, mutta vauvan siirtyessä syömään isompia määriä kannattaa ne pakastella vauvanruokapurkkeihin. HUOM. Kaikkia soseita ei välttämättä kannata tehdä itse, vaan vain sellaiset, joiden sisällön pystyy poimimaan itse luonnosta tai kaupasta tuoreena, kuivattuna tai hankkimaan pakastealtaasta. Banaanisoseen voi raaputtaa suoraan banaanista, eikä pakastettuja kotimaisia marjoja tarvitse keitellä. Lapsen puurot voi myös keittää ihan normaaleista (luomu)puurohiutaleista, ne voi vetää sileäksi tehosekoittimisessa/sauvasekoittimella kiinteilyn alkuvaiheessa.

* Hanki vaatteita ja leluja kirpparilta. Kirpparilta kannattaa haalia hyväkuntoisia vauvanvaatteita, kenkiä ja leluja, mutta hanki vain sellaisia, jotka miellyttävät omaa silmää ja joita vauva tarvitsee joko juuri nyt tai viimeistään seuraavalla kaudella (kesä-, talvi-, välikausi). Kirpparilta ei kannata haalia liian kulunutta tai korjausta vaativaa vaatetta, koska aikaa korjaamiseen tuskin tulee ja vaatteen on kuitenkin tarkoitus kestää päivittäisessä käytössä sen parisen kuukautta, jonka se sinun lapsellasi menee. Päällysvaatteet ovat usein joko niin typerissä hinnoissa ja/tai huonokuntoisia, että ne kannattaa melkein ostaa uusina (alesta).

* Mieti hyvissä ajoin ennen juhlapäiviä mitä ja minkä kokoista kampetta lapsesi tarvitsee, jotta lahjatoiveita on esittää niitä pyydettäessä. Isovanhemmilla, kummeilla jne ei ole useinkaan tarkkaa haisua siitä, minkä kokoinen skidi on, mitä hän osaa, eikä ainakaan siitä, mitä lapsi juuri nyt tai kohta tarvitsee. Kaikki kuitenkin haluavat antaa jotain, ja on vaan paljon kivempaa, että se joku ei ole jotain turhaa, joka pyörii nurkissa kun ei poiskaan kehtaa antaa. Lahjan antaja on poikkeuksetta ihan eniten mielissään, kun näkee lahjaa käytettävän!

* Vaihtele lapsen leluja. Lapsi ei pysty millään leikkimään niiden kaikkien lelujensa kanssa yhtä aikaa. Niinpä leluja kannattaa vaihdella, jotta on aina jotain uutta ihmeteltävää kärttypäivinäkin. Leluja voi laittaa hetkeksi piiloon ja ottaa uudelleen esiin tai niitä voi jopa vaihdella tuttavaperheiden kanssa.

* Kestovaipat. Kestovaipat eivät ole kaikkien juttu, mutta ovat toimineet myös meillä loistavasti. Taskuvaipat on meidän perheessä koettu helpoimmaksi käyttää yli kuusiviikkoisella (6 vk) vauvalla, sitä ennen käytettiin kuoria. Meillä on ollut käytössä ensin 20 kpl s-koon taskuja täytteineen ja sen jälkeen 20 kpl muunneltavan kokoisia kuoria, vaippapyykkiä on pesty koko ajan joka toinen päivä.

* Yhdet yhdistelmävaunut. Ostimme vaunut uusina, laadukkaammasta päästä ja mahdollisimman kevyet, kapeat, ja isopyöräiset nelipyöräiset liikkuvilla etupyörillä. Tämä on ainakin toistaiseksi ollut hyvä päätös, sillä vaunut ovat kestäneet hyvin, niillä on ollut helppo liikkua myös julkisilla, ne eivät hyytyneet talvellakaan, eikä pienempiä vaunuja aiota hankkia kuin ehkä siinä vaiheessa kun Pulu jo kävelee hyvin, mutta saattaa välillä väsähtää. Pehmeää kantokoppaa käytettiin välillä nukkumavälineenä myös sisätiloissa. Vaunuja kannattaa myös huoltaa usein käyttöiän pidentämiseksi.

* Laadukkaat ulkoiluvaatteet myös aikuisille. Kun kotona jumittaminen harmittaa, on huomattavasti helpompaa ja mukavampaa piipahtaa piristymässä vaunulenkillä, kun myös aikuisilla on tarkoitukseensopivat ulkoiluvaatteet. Suosittelen eritoten sateenkestävää kuoritakki- ja housut -settiä, lämpökerrastoa, saappaita ja lenkkareita, sekä paria paria hanskoja. Lapsihan ei välitä, onko sää huono vai mikä, lapsilla tuntuu olevan ulkona aina hauskaa.

Edelleen saa onnitella!