Hyvä "maitoa vauvan henkeen",

on tosi pelottavan kuuloista, kun vauva vetää maitoa henkeen hotkiessaan maitoa. Meidän malli järjestää mutsilleen sydämentykytystä nimenomaisella metodilla harva se imetyskerta. Silloin ei auta kuin nostaa vauva pystyyn ja antaa hänen yskiskellä rauhassa. Jos vauva on yskimisen jälkeen vielä nälkäinen, hän hakeutuu itse uudelleen sapuskoimaan. Meidän vauva vaikuttaa kärsivän hotkimisestaan ainoastaan yskiessään, eli ilmeisesti tässä ei suurta vahinkoa tapahdu. En sitten tiedä liittyykö hotkimis- ja henkeenvetämistaipumus jotenkin refluksiin meidän tapauksessa, mutta noin ylipäätään pidän todennäköisenä, että myös refluksitautia sairastamattomat vauvat vetävät maidon henkeen silloin tällöin.

Jos alkaa epäilyttää, ettei kaikki ole kunnossa, soita neuvolaan. Jos vauva puolestaan saa vakavampia hengitysvaikeuksia, soita päivystykseen tai 112:een.

Hyvä "ripuli sektion jälkeen",

synnytys millä tahansa tavalla laittaa suoliston sekaisin. Ja miksi ei laittaisi, kun lopputulema on ensin painanut ja potkinut sisuskaluja myttyyn useiden kuukausien ajan, ja poistuessaan laittaa vielä ympäröivät lihakset supistelemaan kuin ei koskaan normaalisti. Ilmeisesti sekä ripuli että ummetus ovat ihan normaaleja sektion jälkitauteja: itse kärsin jälkimmäisestä viisi (5) vuorokautta, ja voin vakuuttaa, että olo oli aika tuskainen pari viimeistä päivää, eikä tilanne lauennut ilman lääkitystä.

Jos alkaa epäilyttää, ettei kaikki ole kunnossa ja ripuli/ummetus ei ole enää missään normaalin rajoissa, ota yhteys terveydenhoitoon, jossa diagnoosi tehdään vatsaa kuuntelemalla ja oireenmukaista hoitoa antamalla. Kipuja voi hoitaa itse käsikauppalääkkein. Mulle syötettiin jo Naikkarilla parasetamoli+ibuprofeeni -kombinaatiota, ja sitä suositeltiin myös kotihoitolääkitykseksi.