AEK kysyi, että mites toi unikoulu käytännössä?

No en oo ihan varma, kun en pystynyt aukoon silmiä tai olisin sännännyt lohduttelemaan ja syöttelemään pientä.

Mies raportoi testailleensa erilaisia silitysmenetelmiä. Pään silittely ei kuulemma toiminut ollenkaan, vaikka mä yleensä rauhoitan unitaistelevan lapsen iltasadun aikaan nimenomaan päätä silittelemällä. Sen sijaan käden pitäminen masun päällä kuulemma toimi ja kylkien silittely myös. Kerran oli kuulemma ottanut Pulun syliin, kun itku oli jatkunut yli parisen minuuttia. Pulun harmistusitku on normisti siis sellaista tyrsktyrsk-tauko -itkua, eli tosi katkonaista, joten on helppo tunnistaa, että oikeesti tarvitaan vanhemman apua, kun se tyrskiminen yltyy yhtäjaksoiseksi itkuksi.

Me teoriassa hoidetaan tämä unikoulu ainakin näin alkuun MLL:n sivuilta löytyvän unikouluohjeen avulla, mutta käytännössä ohjeissa mainittu selän silittely ei toimi, koska Pulu nukahtaaa mieluiten selälleen, vaikka venkoaakin itsensä välittömästi syvään uneen päästyään kyljelleen nukkumaan.

Iltamaitoon nukahtamisesta päästiin eroon jo puolitoista kuukautta sitten, kun otettiin käyttöön sellainen suht selkeä iltarutiini. Eli aina kasilta illalla (tai aiemmin, jos on nukahtamiselkeitä) laitetaan ensin maito, sitten vaihdetaan vaippa ja yöpuku, sitten syötetään puuro. Sen jälkeen voidaan vielä hetki sylitellä tai leikkiä, jos ei nukuta tai häsäyttää vimmatusti. Sitten siirretään lapsi omaan sänkyynsä ja ruvetaan lukemaan iltasatua. Siihen Pulu sitten sammahtaa, väsyneempänä alta viiden minuutin, ja vähemmän väsyneenäkin yleensä puolessa tunnissa. Jos ei sammahda, niin kuin edellisiltana, niin yritetään jotain muuta jonkin aikaa ja palataan sitten iltasadulle seuraavien unta lupailevien merkkien ilmaantuessa. Edellisilta oli kyllä tosi kummallinen kaikenkaikkiaan.

MLL:n ohjeet löytyvät täältä:  www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni_ja_ravitsemus/uni/kotiunikoulu/