Ilma on herennyt varsin syksyisäksi. Toisin sanoen, aika laittaa talven selviytymiskeinot kuntoon.

Ihminen ei voi selvitä sateessa, loskassa, rännässä tai lumessa ilman miellyttävää sisätila-aktiviteettia:

1. Spontaanit leikkitreffit: maanantaina kaappasimme Pulun kanssa meille leikkimään ja teelle sen ainoan tutun (ja myöskin kerta kaikkiaan ainoan) äitilapsiparin, joka oli sateesta huolimatta eksynyt leikkikselle.

2. Suunnitellut leikkitreffit: eilen meillä kävi tarharyhmäkamu, tänään tulee leikkiskaveri, jota ollaan viimeksi nähty kesällä.

3. Shoppingi. Kauppakeskuksissa, kirpputoreilla tai vastaavissa ei olla koko kesänä pyöritty, mutta nämä ovat erinomaisen käteviä sateenpitopaikkoja.

4. Kirjasto. Sadun lukeminen kirjastossa on mukavaa vaihtelua kotisohvalle.

5. Sukulaiset ja kaverit. Vierailu vaatii yleensä siirtymistä paikasta toiseen (pukeminen!), mutta on aina sen arvoista. Omat lelut ja vaipat mukaan.

Sateen pitelyä helpottavat myös oikeanlaiset vermeet molemmilla:

1. Vedenkestävä ulkoiluasu, ehdottomasti hupullinen. Meillä on ollut skidillä haalari-takki -yhdistelmä, mikä on ollut aika käytännöllinen, koska sisätiloihin siirryttäessä saa takin pois ja lapsi ei lämpene liikoja.

2. Saappaat. Lapsella parhaat sellaiset, joissa kiristysnauha varressa, tai goretexit.

3. Ylipäänsä vaikuttaa siltä, että mitä laadukkaammat ulkoiluvehkeet lapsella ja itsellä on, sitä helpommin ja nopeammin talvi menee ohi. Ja sitä harvemmin tarvii käydä kummankaan hermoja vaatekaupassa venyttämässä.

Ja lumi-räntävaiheessa kannattaakin sitten varustautua mahdollisimman isorenkaisilla kärtsillä, joissa on myös kuomu. Itse himoitsen Brio Raceja. Juuri nyt on aika otollinen vaununhankinta-aika, saapi vähän alennusta uusista. Käytettyjä kandee bongailla netistä tai paikallisilta ilmoitustauluilta. Viime talvena lapsikaveripiirin parhaat ulkoiluvaunut olivat -80-luvun jousitetut ja isopyöräiset, ihan sama mitä merkkiä, mutta kulkivat nätisti myös auraamattomassa lumessa. Me käytimme myös pulkkaa.

Kyl tää tästä, ei me nyt sentään missään Grönlannissa asuta.