Hyvä "vauva ei nuku ja itkee vaan": sympatiat sinne.  Ärsyttävästi on kuitenkin pakko todeta, että niin ne tuntuu välillä tekevän, eikä niissä silti ole välttis mitään vikaa. Meidän mallin saa tosin tyynnyteltyä lykkäämällä sille tissin suuhun ja kävelemällä kunnes jalat tuntuvat irtoavan. Jossain vaiheessa se tyyntyy syömään ja siitä onkin sitten lyhyt askel nukahdukseen.

Olen myös kuullut malleista, jotka eivät lopeta itkemistä millään. Silloin on parempi pidellä vauvaa sylissä vaan, sillä vauvalla on kuitenkin sylissä parempi olo kuin yksinään. Paitsi jos hermo menee itsellä, jolloin on parempi laskea vauva pariksi minuutiksi alas ja vetää henkeä, lasi vettä tmv. Ja jos huuto ottaa ikävästi korviin, niin korvasuojat tai -tulpat on näissä olympialaisissa ihan sallittu douppausväline. Meillä suositaan korvakittiä, tuttavarouva luki kuukausitolkulla yökaudet romaaneja koliikkivauva olkapäällä ja korvasuojat korvilla.

Jos itkun syytä lähdetään etsiskelemään, niin ekana kandee tarkistaa, onko vauvalla a) nälkä, b) märkä, c) uni,d) kuuma tai kylmä. Jos ei ole, niin seuraava epäilys iskee meillä aina masupipiin, joka ilmenee vääntelehtimisenä. Paha sammas voi aiheuttaa itkuisuutta, samoin vaippaihottuma ja korvatulehdus. Jälkimmäisiin viittaa, jos vauva raapii tai yrittää muuten näpelöidä em. alueita. Refluksi ilmenee paitsi puklailuna, myös rohisevana hengityksenä ja äänekkäänä nieleskelynä. Hampaiden tulo voi myös aiheuttaa itkuisuutta, eli ikenet kannattaa tsekata.

Ja kuumeinen vauva on aina syytä viedä lääkäriin, jos kuume ei laske tunnin sisään parasetamolin antamisesta tai jos kuumeilu alkaa muun oireilun päälle.

HUOM. ylläoleva neuvosto omakokemuspohjaista tietoa, jonka juuri luit intternetistä, ei vedenpitävää lääketieteellistä diagnoosia ja tietoa.