Seuraa näin viikon kokemuksella kypsää pohdintaa nykyisestä osakestoilumeiningsistämme. Kyseessä on siis malli, jossa kotona kestoillaan, mutta päiväkodissa ei. Käytännön taustalla pääasiassa se, että emme keksineet kätevää tapaa kestoilla päiväkodissa, koska a) liikumme kodin ja päiväkodin väliä kävellen vaunujen ja työkamojen kanssa, b) päiväkodissa ei ole kunnon tilaa käytetyille kestiksille (siis sellaista, jossa joku lapsi, esim. oma, ei pääsisi halutessaan tonkimaan likavaippa-astiaa/pussia), c) emme voi olettaa, että päiväkodin henkilökunta ehtii siivoamaan vaippoja käytön jälkeen, ja päivän vaipassa muhinut kakka = yök.

Osakestoilu toimii sen sijaan pääasiassa ihan jees. Kotona kestisinfra toimii. Kun kestoja tulee entisen 6-8 kpl:n sijasta noin 4 kpl päivässä, vaippakone pyörii joka kolmas (3.) päivä. Tavallaan kivaa, koska hommaa on vähemmän, mutta joka kolmantena päivänä alkaa kyllä jo ammoniakki haiskahtaa. Tarvitsemme ehkä ilmastoidumman säilytysratkaisun, nykyään on käytössä edelleen kannellinen sanko, koska koko asiaan ei ole tullut kiinnitettyä mitään huomiota noin 15 kuukauteen.

Osakestoilu toimii siten, että yöllä on käytössä kestovaippa, joka vaihdetaan herätessä kestoon, jos lapsi herää kuuden pintaan, tai kertikseen, jos herää myöhemmin (superharvoin, valitettavasti). Jos aamuvaippana oon ollut kesto, päivän eka kertis vaihdetaan kotoa päiväkotiin lähtiessä. Päiväkodista tullaan kotiin kertiksellä, ja kotona menee illan mittaan (15.00-19.20, ajat ovat noin-aikoja) pari-kolme tsipaletta kestoja ennen yövaippaa.Tässä on se etu kyllä, että kakkakestoja tarvitsee pestä ylettömän harvoin, sillä lapsi laittaa yleensä aamulahjan ja iltaterveiset pottaan.

En ole kysynyt, mutta mökkikertistelyn perusteella päiväkodissa menee noin 2-3 (2-3) kertisvaippaa päivässä, eli aamuvaippa vaihdetaan aamu-ulkoilun jälkeen, seuraava lounaan jälkeen ja viimeinen välipalan jälkeen, mikäli Pulu ei ole ehtinyt päikkäreiden jälkeen potalle ajoissa. Määrällisesti säästämme siis noin puolen kertakäyttövaippajätekasan verran osakestoilemalla, paitsi että perjantait ja viikonloput kestoillaan pääsääntöisesti, mikäli ei olla mökillä, jossa kertistellään pesufasiliteettien puutteessa.

Pulu on sopeutunut osakertistelyyn ihan hyvin. Tai siis, on välittömästi oppinut avaamaan tarrat itse mitä epäsopivimpiin aikoihin. Vaippaihottumaa ei ole tullut.