Pääsin päivällä valittamaan mummillenikin tukostelusta ja lesoamaan, että no nyt ei kyllä ole moneen päivään tukostanut.

Ei ois kandennut, universumi kosti ihan vaan muutaman tunnin viiveellä. (Tai ehkä se oli vaan tissi, joka epäili, että sitä dissattiin tai ei jotenkin huomioitu ja arvostettu riittävästi.) Ysiltä puuhasin ruokaa, ja havaitsin vähäistä paineentunnetta vasemmassa. Puoli kympiltä pyysin miestä hoitamaan poikaa siksi aikaa, että ehtisin syödä ennen pojan syöttämistä. Mies kertoi, ettei poika vaikuttanut nälkäiseltä, johon oli pakko todeta, että sitä pitää sitten pakkosyöttää, rintama vaatii tyhjennystä.

Ja vartin päästä oltiinkin jo niin tuskissaan, että sängyllä ei pystynyt syöttämään millään. Väsynyt, puolinälkäinen vekara yritti parhaansa, mutta ei tuntunut tulevan tulosta. Mainitsin miehelle aika kireällä ja kovaäänisellä kommentilla, että tuo rintapumpun ja ottaa lapsensa, koska pakko päästä suihkuun hoitamaan tukos.

Suihku jäi kuitenkin väliin, sillä poikarakas oli kaivanut esille rintaan harhautuneen ryynin. Heti kun sain sen puristettua ulos, maitovuo lähti liikkeelle ja poika sai iltasafkansa varsin reipasta tahtia täysin minimaalisella yrityksellä.

Imettäessäni pohdin, että tässä imetyspuuhassa on ylipäänsä kaikkea mystillistä. Esimerkiksi etumaito ja takamaito: imetysoppien mukaan lapsi pitäisi saada juopottelemaan kerralla sekä etu- että takamaito. Haluaisin joltain asiantuntijataholta tiedustella, että jos lapsi ei sitä takamaitoa kuitenkaan huitele huiviinsa, niin mitä sille käy? Häviääkö se mystisesti rinnasta seuraavan etumaidon tieltä, ja miten? Vai saako skidi seuraavalla kerralla sitten takaperoisesti entiset takamaidot ja uudet etumaidot ennen uusia takamaitoja? Vai muuttuuko takamaito etumaidoksi, jos vähän odotellaan?

Samoin äidinmaidolla elävän lapsen masukipujen hoito äidin ruokavaliota muuttamalla. Sekin hämmentää. Siis kun äidin ruuansulatus pilkkoo kuitenkin äidin sapuskat aika pieniin partikkeleihin. Niin miten lapsi onnistuu saamaan riittävän isoja proteiinipätkiä allergisoituakseen tmv. kamoille, joita äiti on napaansa vetänyt?

Tosin se, että imettäjän syömät safkat kulkevat maitoon lähes sellaisinaan selittäisi kyllä tämänpäiväisen ryynintuotannon. Loppuiskohan tää tukostelumeininki, jos vaan luovun mannapuurosta?