Soitin tässä Naikkarin päivystykseen. Ihan omilla asioilla tällä kertaa, niin ei tarvinnut panikoida niin pahasti.

Tässä nimittäin kävi niin, että jälkivuoto loppui lauantaina, eli kuusi (6) päivää synnytyksestä eli sektiosta. Sektiossahan kohtu kaavitaan tyhjäksi, eli jälkivuoto on tyypillisesti niukempaa kuin alatiesynnytyksessä, jossa raskausmateriaali vuotaa ulos ihan omaan tahtiinsa. Oma vuotoni oli pääasiassa pinksua nestettä, eli ei ees verta kuin nimeksi.

Paitsi tänään hulahti pönttöön aika setti perinteistä verenpunaista. Jäin miettimään, että onkohan normaalia. Pyysin vielä miehen tarkastamaan miltä arpialue näyttää, mutta kuulemma samalta kuin eilen, eli vähän turvoksissa ja perusteellisesti piilossa vatsaturvotuksen alla. Eli vuoto ei ilmeisesti arpialueen tulehdukseen viitannut.

No soitin Naikkarille ja siellä joku kiva kätilö vastasi. Kuvailin tilanteen. Sektion jälkeen on kuulemma paitsi ihan normaalia että myöskin varsin tyypillistä, että jälkivuoto lakkaa välillä ja jatkuu sitten uudelleen noin kuukauden ajan tai jopa jälkitarkastukseen saakka. Sain kyllä synnäriltä mukaan keisarinleikkausbrosyyrin, mutta siinä ei mainittu mitään sektion normijälkiseuraamuksista, vaan kuvailtiin ainoastaan tulehduksen oireet. Ymmärrän kyllä, ettei noihin esitteisiin voi ihan kaikkea kirjata, mutta olis kiva, jos tyypillisistä outouksista olisi jotain infoa.   

Tai ehkä mä oon vaan epänormaalin paniikkiherkkä. Luultavasti oonkin. Mutta tässä on viikon sisään käynyt ilmi, että siinä missä normaalisynnytyksestä on tarjolla paljon tietoa äitiysoppaista nettiin, sektiojuttuja joutuu pikkuisen kaivamaan ja ne ovat aika päällipuolisia. Lisäksi aina muistetaan mainita, että alatiesynnytys on parempi vaihtoehto kaikille osapuolille. Varmasti onkin, mutta aina ei pysty valitsemaan alatiesynnytystä, vaikka kuinka olisi halunnut tai etukäteen aikonut. Nettikeskustelut sektiosta puolestaan näyttävät lähes aina kääntyvän taisteluksi siitä, että kumpi on parempi. Alatiesynnytyksen kannattajat ihmettelevät, onko sektio synnytys ollenkaan ja onko sektiosynnyttäjä äiti laisinkaan. Älyttömimmillään sektiota puolestaan suunnitellaan etukäteen siinä harhaluulossa, että sektio ei satu tai että alapää ei kärsi sektiossa ollenkaan.

Mun pitäisi oikeasti lopettaa multa kuukkelointi. Mutta en mä kehtaa sinne päivystykseenkään viiden minuutin välein soitella. Pattitilanne.

Pointtina oli nyt kuitenkin jakaa infoa siitä, että toistuvasti keskeytyvä jälkivuoto on sektion jälkeen normaalia, eikä siitä tarvi huolestua, ellei se ala haiskahtaa epämiellyttävälle, eikä siihen liity lisääntyvää kipua haavan seudulla tai kohdussa tai lämpö nouse yli 38 asteen. Oikeesti faktaa, tarkistettu kyselyyn lievästi huvittuneesti mutta silti asiallisesti suhtautuneelta Naikkarin kätilöltä.